Saturday, 8 June 2013

15 Panduan Menjelang Hari Peperiksaan

Assalamualaikum.
Tadi Ain selongkar fail Ain. Jumpa la kertas fasal tajuk entri tu. Actually, kertas ni Ain dapat masa motivasi perdana pengawas pusat sumber tahun ni. Rasanya lebih baik dikongsi. Kan ? Lagipun, bebudak form3 dan form5 kan nak duduki PMR dan SPM tak lama lagi. Ahaha, bukan jer dia orang boleh guna panduan ni. Semua yang bergelar pelajar mesti boleh guna. Okeh, tak payah nak taip-taip panjang. Kita tengok terus apa panduannya ya ?

15 PANDUAN MENJELANG HARI PEPERIKSAAN :


  • Sentiasa menjaga hubungan dengan Allah. ( penting ! )
  • Jangan sakiti hati ibu bapa. ( nak dapat berkat )
  • Jangan sakiti hati guru. ( ni pun sama, nak dapat berkat )
  • Insaf dengan tanggungjawab sebagai anak.
  • Amalkan membaca Al-Quran. ( ustaz cakap sebaris ayat pun dah okeh )
  • Tidak hadkan masa belajar.
  • Ikut kemampuan diri.
  • Memahami format kertas soalan.
  • Semua ujian bulanan adalah penting.
  • Sediakan nota ringkas.
  • Fahami topik dengan mendalam.
  • Cari suasana yang seronok untuk belajar.
  • Amalkan makanan tambahan untuk mencerdaskan minda. ( macam kismis dan lain lagi )
  • Hargai masa.
  • Sentiasa berdoa.

5 comments:

  1. Hai, ingat tak giveaway contest header tapi cute tu ? Oppss, not that contest, buat this segment . Tolong delete entri contest tu. Then, buat entry baru ---->

    http://aimi-wardina.blogspot.com/2013/06/segmen-menang-hadiah-by-aimi_5511.html

    Thanks :)

    ReplyDelete
  2. Leh tak CK nak tambah 1 tip yg berkesan...tulis formula (toyol) kat tapak tangan atau tapak kasut....kihkih. gurau jer :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh, CK nak memgajar bebudak buat camtu ? haha, kesimpulannya semua murid bole score.. :P

      Delete
  3. Salam ira.

    Lana tambah skit, jangan lupa bersenam. Senaman ringkas pun takpa.
    Menjelang nak periksa, nervous je kan, at least bila bersenam, dpt kurgkn skit stress :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam. hehe, yup senaman pun penting ! badan sihat, otak pun cergas :)

      Delete

Moga yang datang bertandang mendapat manfaat. Yang buruk itu daripada diri ini sendiri dan segala yang baik datang daripada-Nya. ^^